Keďže naše telo nedokáže samo produkovať vitamín C, je odkázané na jeho prísun v potrave. Vitamín C pomáha telu pri výstavbe kostnej sústavy, pri odstraňovaní všetkých možných ťažkých kovov, pri ochrane proti infekciám baktériami, pri stabilizácii cievneho systému, aby sme pomenovali len tie najdôležitejšie jeho funkcie. Je ozaj obdivuhodné, že 100g priemernej papričky obsahuje 110 až 160mg vitamínu C, čo je dvojnásobok obsahu v 100 g citrónu, ktorý sa považuje za jeden z najbohatších zdrojov tohoto vitamínu. V priemere spotreba 1 papričky denne kryje naše požiadavky na potrebu vitamínu C.
Vitamín E je mimoriadne dôležitý k ochrane červených krviniek a zabezpečuje tým bezporuchový transport potrebných látok v ľudskom tele. Plody čili dodávajú cca.1 mg vitamínu E v objeme 100g. Ľudské telo ho potrebuje asi 12 mg denne.
Karotinoidy, z ktorých je bezpochyby najznámejší betakarotén, sú obsiahnuté v našich papričkách v hojnom množstve. Kapsantin je tiež jedným z dôležitých zástancov tejto skupiny. Farbí 10x silnejšie než betakarotén a v potravinárstve sa pomenúva ako farbivo E 160c, prísnym testom tzv. Düsseldorfského prieskumu, považované za neškodné. Neexistuje iná zelenina v prírode, ktorá obsahuje viac karotinoidov, než čili papričky. 10% zo spolu 600 karotinoidov sa v tele používa k syntéze vitamínu A a zvyšok pôsobí vo funkcii antioxydantov a k potláčaniu voľných radikálov. V preklade: karotinoidy ochraňujú náš organizmus pred arteriosklerózou, rakovinou, ochoreniami srdca, artrózou, reumou a šedým zákalom.
Flavonoidy sa trocha zjednodušene môžu považovať za vitamín P. Vitamín P pomáha telu odolávať útoku baktérií a vírov a okrem toho ochraňuje pred arteriosklerózou, infarktom a rakovinou. Obsah flavonoidov je u pekne sfarbenej papričky podstatne vyšší , než pri zelených, najmä nezrelých druhoch zeleniny. Obsah vyše 800 druhov zvyšuje 20 násobne účinok už i tak bohatého obsahu vitamínu C.