Z chilli papričiek sa chudne
Objav amerických vedcov prisudzuje chilli papričkám nové vlastnosti.Pomáhajú vraj pri chudnutí. Obmedzujú chuť do jedla, čo je vhodné najmä pre tých, ktorí majú s nadmerným jedením problémy.
Richard Mattes, profesor univerzity Purdue v Indiane a doktorandka Mary Jon Ludy vypracovali štúdiu, o ktorej informovala agentúra UPI. Zistili v nej, že kapsaicín, ktorý dodáva papričkám pálivosť, znižuje pocit hladu a zvyšuje spáľovanie kalórií.
Šesťtýždňová štúdia zahŕňala dvadsaťpäť ľudí s nadváhou. Trinásti z nich jedli korenisté jedlá, dvanásti nie. Výsledkom bolo, že tí ktorí konzumovali chilli papričky, nepociťovali potrebu jesť tučné, presolené a sladké jedlá.
"Vo všeobecnosti platí, že konzumácia červenej papriky zvyšuje vnútornú telesnú teplotu a organizmus tak spáli viac kalórii výdajom energie," hovorí Richard Mattes pre UPI.
Významný úlohu tu však zohráva aj fakt, či je konzument zvyknutý na korenisté jedlá a či ich prijíma pravidelne, pretože v takom prípade môže byť efekt malý. "Akonáhle si telo zvykne, kapsaicín stráca svoju účinnosť v chudnutí," upozorňuje Mattes.
Tento poznatok je pomerne nový, preto si vyžaduje ďalšie skúmanie. Najmä z toho dôvodu, aby bola úprava stravy pre ľudí s nadváhou viac efektívna a kontinuálnejšia.